måndag 28 mars 2011

Volontärarbete


Min praktikplats eller stället där jag volontärarbetar på heter Prem Dan, och betyder Gift of Love. Det är för döende och urfattiga. Stället är som en oas mitt i ett slumområde bredvid en tågstation, Park Cirkus. När man kommer in genom portarna efter den ca30 minuter långa promenaden kan man andas ut. Den sista biten av promenaden går längs tågspåren, i ett slumområde. Det är många lukter och syner som fastnar i huvudet…
Prem Dan är uppdelat i män och kvinnor och på kvinnornas sida finns den just nu 176 boende på två avdelningar. Ytan är lika stora som en avdelning med ca 8-10 boende i Finland/Sverige. På nedre våningen, avdelning 1, bor det lite sjukare, som inte riktigt kan ta hand om sig själva. På andra våningen bor de lite fler och de är i regel friskare. Avdelningarna består av en stor sal med massor av sängar och en veranda som fungerar som matsal/sällskapsrum. Har inte riktigt förstått hur de boendes dag ser ut men tror de går upp vid 6 på morgonen. 
Kvinnorna har olika problem, men det finns inte så många med diagnoser. Endel är sjuka, döende och andra har mentala problem. Åldrarna varierar, det finns endel yngre och en del äldre Det finns inte så mycket resurser och det är ganska svårt att ta in allt man ser på en dag. Ibland vet man inte om det är kulturellt eller av brist på resurser som saker går till på ett visst sätt. 
En vanlig dag går ut på att först tvätta kläder, för hand och bädda sängar på 1an. På 2an byts sängkläder och tvättas golven bara en gång i veckan. Torka av alla madrasser, tvätta golvet och bädda nytt. Sedan är det fika, chai och kex och sedan diskar vi deras koppar, för hand. Då har vi även chans att spendera tid med de boende, smörja lotion, massera och helt enkelt umgås. Det är dock inte många som pratar engelska, de flesta pratar bengali eller hindu och endel har inget språk alls. Sedan har vi volontärer en paus för chai, banan och kex. Efter det hjälper vi till med lunchen, serverar och matar. Sedan diskar vi upp allt. Vi hjälper även till med att ta ner tvätten när den har torkat, hjälper på toaletten om det behövs. Det är i princip en dag, har säkert glömt någon syssla. Det är mycket praktiskt arbete men tiden när man kan spendera med det boende är den roligaste, men de praktiska är oxå viktigt.
Det finns systrar (nunnor) och massi (indiska kvinnor som arbetar på Prem Dan) och varje dag är det minst 10 volontärer och som högst är det ca 30 stycken. 10 är ganska lite och 30 är ganska många. Tyvärr får vi inte ta några bilder, vilket är ganska förstålligt, förns vår sista dag. Så jag kan inte visa er hur det ser ut för ens på slutet men ni kan ju föreställa er… eller de  är nog ganska svårt att föreställa sig. 

2 kommentarer:

  1. Otroligt att du orkar att jobba där...och värmen kommer att öka mot sommaren...håppas att du håller dig frisk och muntter...du är så stark!

    SvaraRadera
  2. Tack Heikki!
    Jo det börjar bli ganska varmt här men det regnar en gång i veckan och det gör att temperaturen sjunker lite.
    Jag har varit en hel del sjuk, men nu har jag bestämt mig att vara frisk resten av tiden ;) Kram

    SvaraRadera