torsdag 24 mars 2011

Holi, firande av våren

Förra helgen var det en högtid här i Indien som heter Holi. Den riktiga dagen för firandet var lördagen men vissa tjuvstartar på fredag och endel håller på ända till söndag. Man firar att våren kommer genom en brasa/eld och så leker man med färger. Det är parader och mycket rytmer. Själva leken går till på det sättet att man kastar färg på varandra, antingen pulver färg eller vattenbaserad färg. Pulverfärgen är ofarlig och går lätt bort men den vatten baserade färgen är värre, den är svår att få bort från kropp och kläder och hår. 
Systrarna varnade oss för detta då det ibland kan gå våldsamt till och sa till några volontärer som arbetade på en plats i ett Hindu område att inte komma på lördag. Om vi går ut ska vi vara försiktiga om vi inte vill få färg på oss. För några år sedan hade det varit värre och de hade kastat färg på alla, men nu har polisen börjat reglera det och satt upp regler som säger att man bara får kasta på sitt sällskap. Jag mådde inte så bra på lördagen så jag stannade hemma, men ja kunde höra från mitt rum att firandet höll på förfullt. 
Men även fast jag var lite sjuk fick jag ändå ett härligt Holi firande.  
På fredagen bestämmde sig jag och Lianna att gå till det indiska museet. Eftersom vi visste att man inte får ha varken väska eller kamera med sig lämnade vi allt på våra hotel och begav oss dit med bara pengar. 
Inträdet för att se turistattraktioner här i Kolkata är aningen konstig, om man är indier behöver man bara betala 10 eller 20 rupies men om man är turist måste man betala 150 rupies. 
Museet var inte så speciellt, det fanns massor av olika avdelningar med olika typer av utställningar, lite blandad konst, arkeologi, uppstoppade djur med mera. Den intressantaste delen handlade om Indien och dess folk. Man visade de traditionella kläderna och omgivningen från varje landskap. 
När vi var på väg ut från museet blev vi inbjudna till ett firande av Holi i sammarbete med indiska museet och turist organisationen i Kolkata. De skulle ha en dans show på innegården av museet. Vi fick ett halsband av blommor och så målade de ett sträck med lila pulverfärg i pannan på oss och vi blev placerade i publiken på andra raden. 
När vi satt och väntade på att det skulle börja pratade vi lite med våra publik grannar, det visade sig att dem var från FINLAND :D Eftersom varken jag eller Lianna hade kameror med oss frågade vi om finnarna ville skicka sina bilder till oss och självklart kunde de göra det. 
Vi blev även frågade om vi ville delta i den första dansen på scenen som var för att välkommna våren och de gjorde vi. När framträdandet drog igång frågade de upp oss på scenen och vi dansade med så gott vi kunde! Oj vilken härlig och annorlunda upplevelse det var. När den första dansen var avklarade gick vi tillbaka och satte oss på våra platser. Sedan följde 6 danser av dansgruppen. Under showens gång blev vi bjudna på snacks och vatten. 
Under hela firandet hade de filmkameror och massor av fotografer som hela tiden tog foton på oss och filmade. Jag försökte att le hela tiden hehe. 
Det hela slutade med att arrangörerna kom och fyllde våra ansikten med pulverfärg, typ som mulning fast med färg istället för med snö. Även detta fick de med på film och kort. Det var en väldigt trevlig kväll och jag är nöjd med mitt Holi firande. Har träffat många som gick ut och lekte med färgen under lördagen. De har fortfarande rosa, blått, grönt och gul färg i både håret och på kroppen. De läskigaste är de äldre indiska männen som har lite ljusare hår, endel av dem har nu rosa hår och de ser lite halvgalna ut. :D

Pulver färgen


På scenen tillsammans med dansarna



Jag fick dansa med huvuddansaren ;)


De kastade även ut blommor på oss



Några av dansarna i dansgruppen och man ser ena delen av museet

Jag och Liana med färg i ansiktet



1 kommentar:

  1. Emelie! Vilket häftigt äventyr du gett dig ut på! Så roligt att följa dig. :)

    SvaraRadera